theatro anapoda

research & performance

workshops

Homo Ludens – Ο Άνθρωπος που Παίζει,

Το Θέατρο Ανάποδα παίζει με τους κανόνες.

Δημιουργικό εργαστήρι Τέχνης για παιδιά και γονείς

Homo Ludens / Ο άνθρωπος που παίζει

Ένα περιπλανώμενο εργαστήρι έτοιμο για πειραματισμό και συνεργασία που δοκιμάζει τα όρια του και τα όρια της πόλης,  παίζει και δημιουργεί διαλέγοντας παιχνίδια, κανόνες, υλικά και τόπο. Τα πάντα γύρω μας έχουν τη δυνατότητα να είναι ενδιαφέροντα, ποιητικά, αστεία, τραγικά, προσωπικά ή πολιτικά, και να παίζουν γύρω από τα μάτια ενός παιδιού.

Σε αυτό το περιπλανώμενο εργαστήρι κεντρική θέση έχει το παιχνίδι. Οι παίκτες καλούνται να κατανοήσουν τους κανόνες αλλά και τη δυνατότητα ανατροπής τους. Τα παιδιά παίζουν επινοώντας διαδρομές, συνθέτουν αποσπάσματα από χάρτες, μεταμορφώνονται και περιπλανώνται χρησιμοποιώντας μάσκες, πυξίδες και περιέργεια, ανοίγουν το βλέμμα, τα αυτιά και τις αισθήσεις για να φτάσουν στην περιοχή του αδύνατου και των πολλαπλών ενεργειών. Οδηγοί στην περιπέτεια μας είναι τα ίδια τα παιδιά τα οποία καλούνται να ξεδιπλώσουν το νήμα της δικής τους εμπειρίας στην πόλη.

theatroanapoda@gmail.com

Σεμινάριο Κατασκευής Μάσκας και Εμψύχωσης

Θέατρο Ανάποδα

Έτερος είναι ο Άλλος, δηλαδή το εγώ που δεν είναι εγώ
Jean-Paul Sartre

Το Εργαστήριο Μάσκας και Εμψύχωσης είναι το δεύτερο που πραγματοποιεί το θέατρο έρευνας Ανάποδα προσπαθώντας να μελετήσει και να απαντήσει μέσα από τις πρακτικές του στις βασικές ερωτήσεις που θέτει το εργαλείο της μάσκας. Το Εργαστήριο αποτελείται από δύο ενότητες. Την κατασκευή ανθρωπόμορφης μάσκας που θα πραγματοποιηθεί με μεικτή τεχνική δίνοντας βάση στο πλάσιμο των όγκων και στην μεγέθυνση του προσώπου άνω του φυσικού. Την εμψύχωση της ανθρωπόμορφης μάσκας μέσω της οποίας θα επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους (μάσκες) έχοντας μαζί τους διαλόγους και δημιουργώντας σκηνές. Για να συμβεί αυτό θα εστιάσουμε στην άσκηση με το σώμα ,τον ήχο, τον ρυθμό και την δράση . Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να ενσαρκώσουν τη Δύναμη του χαρακτήρα της μάσκας που θα δημιουργήσουν και να την κυριεύσουν. Έτσι γίνεται μία μεταμόρφωση, ένας εξ ορισμού μετασχηματισμός, μία αλλαγή από τη μία μορφή στην άλλη. Η μάσκα γίνεται εργαλείο κατοχής και μαγεύει εκείνον που την φορά όπως και εκείνον που την κοιτάζει.
Το Εργαστήριο είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες ηθοποιούς ή μη, performer, χορευτές, εικαστικούς, μουσικούς, εκπαιδευτικούς, και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα.
Το εργαστήριο δεν έχει απαιτήσεις συγκεκριμένων δεξιοτήτων.


Σεμινάριο κατασκευής κούκλας από σφουγγάρι

1ος κύκλος

Κατασκευή κεφαλιού

Μελέτη Προσώπου, Αφαίρεση όγκου, Κατασκευή χειρισμού στόματος, Φινίρισμα, Χρωματισμός κεφαλιού

2ος κύκλος

Κατασκευή σώματος

Ανατομία Σώματος, Αφαίρεση όγκου, Δημιουργία αρθρώσεων, Φινίρισμα, Επιλογή Ρουχισμού


Homo Faber

kathakali lab

Εργαστήριο Χοροθεάτρου Kathakali με τον Mario Barzaghi.

Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν το ρυθμό, την πλαστικότητα του σώματος, καθώς και τα στοιχεία του κλασικού ινδικού χοροθεάτρου Kathakali για να τα χρησιμοποιήσουν σαν εργαλεία μέσα στην καθημερινή άσκηση τους στο θέατρο.

foto-lab-mario-barzaghi

Ρυθμός / αποσύνδεση, ρυθμικές ακολουθίες, ρυθμικά παιχνίδια, συνδέσεις ρυθμού, ρυθμικές / φωνητικές ακολουθίες
Πλαστικότητα του σώματος,  κατάτμηση, απομόνωση, αντιδιαστολή, περπατήματα, πόζες, εκφράσεις του προσώπου, σύνθεση
Κοινές αρχές – από τις βασικές θέσεις και ακολουθίες του Ινδικού χοροθεάτρου Kathakali στο δυτικό Θέατρο.

Ο Mario Barzaghi γεννήθηκε το 1954 στο Μιλάνο. Από το 1974-1981 σπούδασε την υποκριτική τέχνη στο Teater 7. Από το 1981 έως το 1994 δούλεψε με το Teatro Tascabile di Bergamo. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε η παράσταση An Athlete of the Heart και η performance Divine Fragments of a Journey into Hell. Το 1999 στο Μιλάνο ιδρύει το Teatro dell’Albero με την Rosalba Genovese. Από το 1999 μέχρι σήμερα η πρακτική άσκηση σε αυτό το Θέατρο επικεντρώνεται στην παιδαγωγική και καλλιτεχνική μελέτη των τεχνικών της σκηνής από διαφορετικές παραδόσεις του θεάτρου. Ο Barzaghi είναι ηθοποιός-χορευτής Kathakali με Δάσκαλό τον Kalamandalam Κ.Μ. John, με τον οποίο πραγματοποιεί παραστάσεις στην Ευρώπη και την Ινδία. Μεταξύ άλλων διδάσκει σε πανεπιστήμια στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει πολλές παραγωγές για ιταλικές και ξένες εταιρείες θεάτρου και έχει δημιουργήσει το ερευνητικό πρόγραμμα θεάτρου που ονομάζεται «Magnolia».

INFO: TEATRO DELL’ALBERO www.Tealbero.it  tealbero@gmail.com

Το Θέατρο Ανάποδα και η σχολή χορού Έλλη Παρασκευά παρουσιάζουν την Παράσταση Χοροθεάτρου Kathakali

PARASHURAMA

Ενα κλασικό ινδικό χοροθέατρο Kathakali, ερμηνεύει ο Mario Barzaghi
μία παραγωγή του Teatro dell’Albero

Το Parashurama είναι η νέα Kathakali παραγωγή από το Teatro dell’Albero, ένα κέντρο έρευνας και μελέτης του θεάτρου που λειτουργεί από το 1999. . Ο Parashurama, λάτρης του Shiva, είναι η έκτη μετενσάρκωση του Vishnu στον Ινδουισμό. Γεννήθηκε με στόχο την καταπολέμηση της καταστολής και των αδικιών που οι βασιλιάδες και πολεμιστές ασκούσαν κατά των Βραχμάνων και άλλων φυλών. Ο ίδιος απεικονίζεται με τσεκούρι, τόξο και βέλη. Η Kerala στην Ινδία γεννήθηκε από το αυλάκι που ανοίχτηκε από την ρίψη του τσεκουριού του. Ο Parashurama, ένας σοφός πολεμιστής, δημιούργησε επίσης το Kalaripayattu, μια αρχαία ινδική πολεμική τέχνη που επηρέασε βαθιά το Kathakali. Η ιστορία που παρουσιάζεται έχει ληφθεί από το έργο του Sita Swayamvar. Αυτή η ιστορία μιλάει για το βασιλιά Janaka, ο οποίος διοργανώνει ένα τουρνουά. Η πρόκληση για τους συμμετέχοντες είναι να σηκώσουν το τόξο του Shiva και να δέσουν ξανά τη χορδή. Ο νικητής θα παντρευτεί τη Sita, την κόρη του βασιλιά. Πολλοί πρίγκιπες και πολεμιστές συμμετέχουν, ακόμη και προσπαθούν να εργαστούν σε ομάδες, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι επιτυχής. Μόνο ο Rama (επίσης μετενσάρκωση του Vishnu) τα καταφέρνει. Όχι μόνο σηκώνει το τόξο, αλλά καθώς φτιάχνει κόμπο στη χορδή, το τόξο σπάει.

Πριν αρχίσει η παράσταση, θα υπάρξει μια μικρή εισαγωγή που θα εξηγεί τον κόσμο του Kathakali, μια «συνολική» τέχνη – μια ένωση του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, του τραγουδιού, του μακιγιάζ και του κοστουμιού – και την ιστορία που πρόκειται να ειπωθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: