theatro anapoda

research & performance

puppet theater

Ι

 

ΚοσκινοΑρμενίζοντας / Θέατρο Ανάποδα

 

ΠΟΣΤΕΡ

 

 

 

Η παράσταση «ΚοσκινοΑρμενίζοντας» είναι ένα έργο κούκλας και αντικειμένων του Θεάτρου Ανάποδα εμπνευσμένο από την nonsense ποίηση του Edward Lear.

Ένα σύνολο από ά-νοητες διασκεδαστικές ρίμες που ανακατεύουν όλες μας τις αισθήσεις, τις κάνουν δείπνο με κιμά και  φέτες  κυδωνιού, τις τυλίγουν σε ροζ  χαρτί,  τις βάζουν σε πήλινο σκεύος και τις αφήνουν να ταξιδέψουν σε θάλασσες  μακρινές και σε δεντροσκέπαστες ακτές εκεί όπου φυτρώνουν τεράστιες κολοκυθιές και καρέκλες ξεχωριστές!.

Το Θέατρο Ανάποδα παίζει με τα θέματα ποιημάτων του σημαντικότερου συγγραφέα παραδοξολογημάτων της Βικτοριανής εποχής, συνθέτοντας ένα διασκεδαστικό ταξίδι στα μακρινά μέρη όπου οι μπερδεμένοι ζουν. Οι παράξενοι αυτοί ταξιδιώτες, μαζί με τους θεούς τους γνωστοί ως Φυρδημιγδοί, μεταμορφώνουν τον σκηνικό χώρο συνοδεία μουσικής και τραγουδιού βουτώντας σε τέσσερις θαλασσινές ιστορίες. Η Γλαυξ και η Ψιψίνα χορεύουν στην φεγγαρόλουστη αχτή ενώ ο Γιόγκι Μπόγκι Μπο καβάλα στη χελώνα φεύγει για τις νήσους Μποσανόνα, το Πόμπλ ψάχνει ψάρια για να ταϊσει της θειάς του τη γάτα και οι Φυρδημιγδοί μπερδεμένοι αρμενίζουν με πλοίο ενα κόσκινο ναι!

​ Ο Εντουαρντ Ληρ (1812-1888), ταξιδευτής, ζωγράφος και συγγραφέας, περιπλανήθηκε στην αγαπημένη του Μεσόγειο, αλλά και έξω από αυτή, αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα διέμεινε κυρίως στην Κέρκυρα και στα Ιόνια νησιά. Ο Ληρ έφτιαξε φυτολόγια, βιβλία ζωολογικού ενδιαφέροντος και τοπιογραφίες, αλλά έγινε γνωστός για τα nonsense -ανόητα σύμφωνα με την κατάταξή τους- όχι όμως τελικώς δίχως νόημα- κείμενά του, και κυρίως για τα λίμερικς που συνέγραψε. Εμπλουτισμένα με ιστορίες και σκίτσα φανταστικών πλασμάτων καθώς και παράδοξα αλφάβητα, τα ποιήματα του Ληρ, όπως λ.χ. Η κουκουβάγια και η Ψιψίνα, συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της αγγλόφωνης παιδικής λογοτεχνίας.

 

 

Διασκευή : Θέατρο Ανάποδα, Σκηνοθεσία : Κλωντιάνα Τσαμάτη Εικαστική επιμέλεια:  Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Performer: Κλωντιάνα Τσαμάτη, Μιχάλης Θεοδοσιάδης  Παραγωγή: Θέατρο Ανάποδα

 

SieveSailing/ Theatro Anapoda

A set of non-sense entertaining rhymes that mingle all our senses. Theatro Anapoda performs the themes of Edward Lear’s poems  – the most important author of paradox writing in the Victorian era – which are funny, serious, ridiculous or sad composing an amusing journey to distant places where the jumblies live, tying their sieve on several shorts, they travel, jumping from one world to another in a game of words, rhythms and images that ends only after 20 years!

Adaptation: Theatro Anapoda, Direction: Klodiana Camati, Sets, Costume & Poster: Mihalis Theodosiadis, Performers:Klodiana Camati, Production: Theatro Anapoda

 


 

ΙΙ

 

Όταν ο Σπυρέτο Μο Κοιμήθηκε / Θέατρο Ανάποδα

 

 

 

 

 

Ο Σπυρέτο Μο, ένας αληθινός υπερήρωας ονειρεύεται ώσπου μια μύγα τον απαγάγει! Ένα ποιητικό ταξίδι στο χρόνο του ονείρου, εκεί στην Ραϊσού όπου διαφεντεύει ένας μονόφθαλμος κύκλωπας, ο Τονατομάτ. Ήτανε σαν όνειρο τότε που ο υπερήρωας Σπυρέτο Μο είχε κατατροπώσει με μια λαβή το τέρας με το ένα μάτι και τα δυο πελώρια αυτιά που ήταν σαν αυγά τηγανητά! Μια σπουδαία περιπέτεια στην χώρα της φαντασίας και του ονείρου που θα σας ταξιδέψει…

Η παράσταση κουκλοθεάτρου «Όταν ο Σπυρέτο Μο Κοιμήθηκε», δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το Θέατρο Ανάποδα.

Στο κείμενο της παράστασης είναι έντονη η παρουσία του έμμετρου λόγου αλλά και των διαλόγων. Η ιστορία του Σπυρέτο Μο είναι πολύ κοντά στο πνεύμα των παιδιών με την αγάπη τους για τα φανταστικά πλάσματα, με την αγωνία τους για την ελευθερία, τις περιπέτειες και με την πιστότητα στη φιλία. Τα συμφραζόμενα σε μονολόγους και διαλόγους αλλά και τα συνειρμικά ερεθίσματα, συντελούν στη δημιουργία ενός απολαυστικού σύγχρονου κειμένου.

Ο Σπυρέτο Μο καθώς και όλες οι κούκλες που πρωταγωνιστούν στην περιπέτεια μας είναι κατασκευασμένες με μεικτή τεχνική. Μέσα από τον πειραματισμό για την κατασκευή των σκηνικών και της κούκλας, το Θέατρο Ανάποδα μεταφέρει το κουκλοθέατρο του στον εικαστικό χώρο παντρεύοντας διάφορες τεχνικές και μηχανισμούς κίνησης. Κατά τη διάρκεια της παράστασης το σκηνικό μεταμορφώνεται, μεταφέροντας το θεατή στο σκηνικό χώρο που ορίζει η εξέλιξη της ιστορίας.

 

 

Κουκλοθεατρική Ομάδα: Πετρόπουλος Στέλιος, Τριανταφύλλου Μαριάννα, Τσαμάτη Κλωντιάνα Σκηνοθεσία: Τσαμάτη Κλωντιάνα Κατασκευή Κούκλας-Σκηνικά : Θεοδοσιάδης Μιχάλης Μουσική: Θεοδοσιάδης Μιχάλης, Τσαμάτη Κλωντιάνα

Διάρκεια παράστασης: 45΄

 

Ο Σπυρετο Μο γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια και από τότε δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα να ονειρεύεται και να κατατροπώνει όλα τα θεριά που συναντάει στο διάβα του! Όποιος ονειρεύεται μπορεί να κάνει την πραγματικότητα όνειρο! Αυτό το όνειρο του Σπυρέτο Μο, το πιο ωραίο απ’ όλα, το έχουν δει χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα!

 


 

 

Κινητικά και ηχητικά παιχνίδια εξερεύνησης με φουσκωτούς σωλήνες !

Ένα σύνολο από κινητικά και ηχητικά παιχνίδια προτρέπουν τα παιδιά να δοκιμάσουν, να παίξουν και να εξερευνήσουν το σώμα τους, το υλικό και τον ήχο που παράγετε από την χρήση.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ο Μαγικός Κύκλος

Παρουσίαση της δουλειάς του Θεάτρου Ανάποδα στον μαγευτικό χώρο του Κουκλοθεάτρου.

Έκθεση κούκλας με πρωταγωνιστές τις κούκλες των παραστάσεων του Θεάτρου Ανάποδα, αλλά και κούκλες οι οποίες δεν έχουν εμψυχωθεί ακόμη και ψάχνουν κουκλοπαίκτες.

Πύλη D’Amboise στην Παλιά Πόλη

 

«Ο Κροκόδειλος και το Παιδί»

Αφήγηση παραμυθιού με επί τόπου εικονογράφηση. Ένα παραδοσιακό παραμύθι από την Αφρική μεταφερόμενο στον χώρο με ψηφιακά μέσα, κατάλληλο από 8 ετών και άνω.

Περιπλάνηση με παραμύθια

Περιπλάνηση στα άγνωστα στενά της Παλιάς Πόλης με στάσεις σε κρυμμένες πλατείες για παραμύθια (μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας κολατσιό και νερό για να μην χάσετε ούτε λεπτό απο την μεγάλη βόλτα).

Παιχνίδι, «Ο Θησαυρός του Κουγιούμπαμπα Μι»

Ένα παιχνίδι φτιαγμένο για όποιον ξέρει να μεταφράζει Πειρατικούς χάρτες. Ένα παιχνίδι φτιαγμένο με τα υλικά της περιπέτειας, με ζάρι και κουτιά, με κρυμμένα υλικά και αντικείμενα για να βρούμε τη λύση του μυστηρίου. Γιατί ο Κάπτεν Λούσι ενώ ξέρει που είναι ο Θησαυρός δεν έχει πάει ακόμη να τον πάρει?

 


 

 

 

ΠΗΚ18 Μάρτη 2017, Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου στη Ρόδο

Το Κουκλοθεάτρο γιορτάζει. Μια αρχαία μορφή τέχνης που συνεχώς εξελίσσεται και παραμένει επίκαιρη. Κούκλες χάρτινες, υφασμάτινες, μαριονέτες, μικρές και μεγάλες, τοσοδούλικες και γιγάντιες, πολυλογούδες και αμίλητες θα αφηγηθούν με μπρίο, κέφι, σοβαρότητα και ειλικρίνεια ιστορίες που πρέπει να λέγονται.

Μια γιορτή που ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Παλιά Πόλη, μια μέρα γεμάτη παραστάσεις κουκλοθεάτρου, τσίρκου, θεάτρου δρόμου, εργαστήρια και μουσική.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

11:00 Κουκλοπορεία με μεγάλες και μικρές κούκλες συνοδεία οργάνων και κυκλικούς χορούς από την πλατεία Κύπρου μέχρι την πλατεία Σύμης.

12:00 Οι 7 χρωματιστοί ιππότες/ΠαΚάΓια ΚαΚίΡου. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι εντελώς ίδιος με κάποιον άλλο.

13:00 Κοσκινοαρμενίζοντας τη Γη/Θέατρο Ανάποδα. Ένα σύνολο από ά-νοητες διασκεδαστικές ρίμες που ανακατεύουν όλες μας τις αισθήσεις,τις κάνουν δείπνο με κιμά και φέτες κυδωνιού.

13:40 Τσίρκο SOKORO. Άγρια θηρία με απίστευτες δυνάμεις. Εξαιρετικοί άλτες,μυώδεις αρσιβαρίστες άψογοι ακροβάτες!

14:20 Ο Χορός της μεγάλης Κούκλας

14:30-17:30  Διάλειμμα με Πικ-Νικ και Χαρταετούς(φέρτε τον χαρταετό και τα ταπεράκια σας!)

17:30 Μικροί δημιουργοί, μικρό θέατρο. Εργαστήρι δαχτυλομαριονέτας/Ματίνα Χαλκίδου

18:30 Τοσοδούλα. Ένα χάρτινο κουκλοθέατρο,μια σύγχρονη διασκευή βασισμένη στο ομώνυμο κλασσικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

19:20  Ο Έρως μπροστά από τις σκιές/Μάγια Παπαγεωργίου. Οι σκιές και το τραγούδι θα μας πουν την ιστορία του έρωτα του Αλεξανδρή με το Μαργούδι.

19:30  Όταν ο Σπυρέτο Μο…κοιμήθηκε/Θέατρο Ανάποδα. Ο Σπυρέτο Μο, ένας αληθινός υπερήρωας ονειρεύεται ώσπου μια μύγα τον απαγάγει!

20:15  Ο Έρως μπροστά από τις σκιές/Μάγια Παπαγεωργίου

20:30 Μουσική και αποχαιρετιστήριος χορός της Κούκλας.

*5 Λεπτά Κουκλοθέατρο/μικρές παραστάσεις(παρουσιάσεις των εργαστηρίων).

Μια πρωτοβουλία του Θεάτρου Ανάποδα με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, της  4ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και της Σχολής Χορού Έλλης Παρασκευά.

 

 

 


 

 

 

00000001 «Πειρατικά Χριστούγεννα στο σχολείο των Καλικάντζαρων παρέα με τον υπερήρωα Σπυρέτο Μο»

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και μαζί τους έφτασαν οι καλικάτζαροι με το πειρατικό καράβι τους και τρύπωσαν στην οπλοθήκη De Milly για να παρακολουθούν τα απογεύματα τον Σπυρέτο Μο να δίνει παραστάσεις, ενώ τα πρωινά κάνουν σκανταλιές παρέα με μικρές πειρατίνες και μικρούς πειρατές και παραδίδουν μαθήματα σκανταλιάς και ζαβολιάς στο σχολείο Καλικάντζαρων που λειτουργεί στο χώρο.

Σχολείο Καλικαντζάρων

Οι Καλικάντζαροι του Θεάτρου Ανάποδα θα χρησιμοποιήσουν τα λαϊκά και σύγχρονα παραμύθια με καλικάντζαρους και παγανά για να ταξιδέψουν τα μικρά καλικαντζαράκια στη χώρα της φαντασίας και τις περιπέτειας. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε διάφορες δοκιμασίες μέσα από τη χρήση του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικο-κινητικής. Όταν οι δοκιμασίες τελειώνουν τότε οι καλικάντζαροι εκπαιδεύονται στο να κάνουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τις αστείες ζημιές που οι αρχικαλικάντζαροι τους ζητούν να φέρουν εις πέρας. Στο τέλος του σχολείου τα παιδιά χρήζονται καλικάντζαροι και παίρνουν το απολυτήριό τους.

 

spireto2Όταν ο Σπυρέτο Μο    κοιμήθηκε’

Ο Σπυρέτο Μο, ένας ταλαντούχος και πολυμήχανος υπερήρωας ονειρεύεται, ώσπου μια μύγα τον απαγάγει . Μια εκτόξευση στο χρόνο του Σπυρετο Μο ένα ταξίδι στη Ραϊσου όπου διαφεντεύει ένας μονόφθαλμος κύκλωπας ο Τονατομάτ. Ένα διασκεδαστικό παραμύθι για έναν υπερήρωα που είχε κατατροπώσει με μια λαβή το τέρας με το ένα μάτι και τα δυο πελώρια αυτιά που ήταν σαν αυγά τηγανητά! Μια σπουδαία περιπέτεια στην χώρα της φαντασίας που θα σας τ

Αρέσει σε %d bloggers: